Hvordan taler man om køn?
Bibliotekar Marie Høst anbefaler "Breve til Oliver" af Flemming Jensen
Af MAH
"Breve til Oliver" er en tankevækkende bog, der tager os læsere med på en rejse gennem generationskløften og kønspolitik set gennem øjnene af en farfar og hans barnebarn. Bogen er inspireret af Jensens egen oplevelse med sit barnebarn, der gennemgik et kønsskifte. Den personlige oplevelse danner grundlaget for en fiktiv brevveksling, som belyser de komplekse og ofte udfordrende følelser, der opstår, når ens opfattelse af køn og identitet ændres.
Flemming Jensen, der mest er kendt for satire og sin humoristiske tilgang, viser i denne bog en mere alvorlig side, hvor han beskriver bedstefaderens forvirring, accept og kærlighed til sit barnebarn. Han konfronterer sine egne fordomme og lærer at forstå og respektere de valg, barnebarnet træffer. Samtidig sætter han også ord på selve den samtale, der må være omkring svære emner.
Bogens udforsker muligheden for at skabe en dyb dialog mellem generationer og udforske de følelsesmæssige og psykologiske aspekter af kønsskifte. Jensen formår at kombinere sin humoristiske stil med en alvorlig og respektfuld tilgang til et emne, der ellers ofte kan være polariserende. Hans evne til at formidle det komplekse emne på en tilgængelig og engagerende måde gør "Breve til Oliver" til en god bog til dem, der søger at forstå de udfordringer og glæder, der følger med at finde sin sande identitet.
"Breve til Oliver" er ikke kun en bog om kønsskifte, men også en kærlighedserklæring til de nære relationer og gode samtaler. Den er en opfordring til åbenhed, forståelse og dialog i en verden, der konstant forandrer sig. Flemming Jensens varme og indsigtsfulde fortælling efterlod i hvert fald et varigt indtryk og noget at tænke over.
af bibliotekar Marie Høst